VLOER >> CLASSIFICATIE >> SLAVONISCH EIKEN >> LEGGEN >> AFWERKING

Slavonisch eiken is een houtsoort afkomstig van de Balkan. In een bosrijk gebied dat zich wijd uitstrekt over het drielandenpunt van Servië, Kroatië en Bosnië, langs de oevers van de rivier de Sava, komen deze machtige eiken van de grond.

In dit gebied zijn de klimaatomstandigheden optimaal om de uitstekende kwaliteit en prachtige structuur van het eikenhout te verkrijgen. De groei verloopt langzaam en gelijkmatig. De grondwaterstand is goed, de windhoeveelheid is gunstig en de ligging boven de zeespiegel bevordert optimale groei, waardoor het hout de kenmerken krijgt waar we zo gecharmeerd van zijn: prachtige warme uitstraling, rechte draad en nerf, een egale tint en makkelijk te bewerken bovendien! Ook is het hout goed bestand tegen werking (uitzetten, krimpen) bij wisselende luchtvochtigheid, zodat er geen gevaar bestaat voor scheuringen.


De bovengenoemde kenmerken maken dat Slavonisch eiken tot de absolute top behoort. Ten opzichte van Pools of Frans eiken zien we bepaalde voordelen: Pools eiken is wat taaier en harder en kan daardoor scheuringen gaan vertonen. Frans eiken, aan de andere kant, wordt gekapt in gebieden relatief dicht bij zee en is daardoor wat zachter en heeft een wat onregelmatiger structuur.

Maar we laten er geen misverstanden over bestaan: deze nuanceverschillen doen niets af aan de hoge kwaliteit van het Europees eikenhout in het algemeen.