VLOER >> CLASSIFICATIE >> SLAVONISCH EIKEN >> LEGGEN >> AFWERKING

Er zijn veel manieren om houten vloeren te leggen. Welke manier voor uw vloer de beste is, is sterk afhankelijk van de situatie ter plekke en zal altijd per vloer bekeken moeten worden. De methode die gebruikt gaat worden is afhankelijk van de ondergrond, de locatie, de houtsoort. Ook de legger kan zijn voorkeur hebben.


SPIJKEREN
Dit is een zeer betrouwbare methode. De planken komen vast te liggen en krijgen geen mogelijkheid omhoog te komen als er werking (krimpen, uitzetten) van het hout optreedt.

De planken worden gespijkerd op bijvoorbeeld een regelwerk van vurenhouten balkjes direct op de vloerbalken of op een multiplex ondervloer. Nadeel is dat de vloerdikte toeneemt, hetgeen lastig kan zijn voor bijvoorbeeld al bestaande deuren. Spijkeren op een ondervloer van balkjes is wel de meest gezonde manier voor de vloerdelen, omdat het hout kan blijven ademen.

ZWEVEND OF LOS LEGGEN
Voornamelijk bij planken die ook aan de kopse kant mes en groef hebben is zwevend leggen een bruikbare, snelle en goedkope methode. De vloerdelen komen op een ondertapijt van schuim, om niet direct op de betonnen ondervloer terecht te komen. Zwevend leggen wil zeggen vrij bewegen van de planken in de breedte, maar oppassen voor de lengterichting, want daar moeten de planken niet loskomen. Zoals eerder gezegd, het is een snelle en goedkope methode, er treedt weinig hoogteverlies op en je kan de vloer ‘meenemen’. Nadeel is dat er een plank krom zou kunnen trekken.

De zwevend gelegde vloer is het meest gevoelig voor verandering in temperatuur en luchtvochtigheid. Onder invloed van zomer of winterseizoen, wel of niet stoken, zullen de planken meer onderhevig zijn aan uitzetten en krimpen.

VERLIJMEN
Verlijmen is een prima methode op bijvoorbeeld een multiplex ondervloer. Van groot belang is nooit of te nimmer lijm in de mes en groef te plaatsen. Dat zou de werking van het hout belemmeren, waardoor de planken niet meer onafhankelijk van elkaar kunnen krimpen of uitzetten.

Onze voorkeur gaat uit naar een combinatie van de eerste en derde methode: spijkeren en verlijmen. Afhankelijk van de ondergrond en opname van de situatie ter plekke zal de juiste combinatie toegepast worden.