VLOER >> CLASSIFICATIE >> SLAVONISCH EIKEN >> LEGGEN >> AFWERKING

Afwerking heeft invloed op de uitstraling van de vloer en heeft gevolgen voor het gebruik en onderhoud. U kunt kiezen voor afwerking met of zonder kleurpigment, om de uitstraling van uw vloer een heel eigen karakter te geven.

Hieronder volgen de basismogelijkheden voor de afwerking.


WAS
Het gebruik van was geeft de vloer een glansgraad tussen lak en olie in.
De vloer wordt van meerdere lagen was voorzien en moet van tijd tot tijd opnieuw behandeld worden. Alleen dan blijft het hout beschermd tegen bijvoorbeeld gemorste vloeistoffen. Plaatselijke bijwerking is mogelijk door wrijving, waardoor de was verwarmd wordt en weer verdeeld. Eventueel moet u nieuwe was aanbrengen. De opgebrachte was wordt handmatig (zwaar werk!) of machinaal uitgeboend. Eens in de twee jaar is het raadzaam de gehele oude waslaag met een speciale remover te verwijderen en een nieuwe waslaag aan te brengen.

OLIE
Olie wordt in meerdere dunne lagen aangebracht. Het tussentijds bijwerken van kale plekken is meestal wel mogelijk. Een grote opknapbeurt eens in de paar jaar is noodzakelijk. Met een speciaal daarvoor bestemde reiniger moeten eerst vlekken en vuil verwijderd worden.

LAK
De vloer behoudt zijn natuurlijke uitstraling en is makkelijk te onderhouden. Lak is verkrijgbaar in hoogglans, zijdeglans en in een matte varianten. Bij een (hoog)glanzend oppervlak zijn beschadigingen sneller zichtbaar op donkere kleuren dan op lichte. Bij grove beschadigingen bestaat de mogelijkheid een plank door een ervaringsdeskundige te laten isoleren en in zijn geheel te laten behandelen.
Een gelakte vloer is goed gesloten en daardoor makkelijk schoon te houden, omdat er weinig vuilhechting plaatsvindt.

De lak op waterbasis die door ons gebruikt wordt is milieuvriendelijk en goed aangebracht gaat hij jarenlang mee.

HARDWAX
Hardwax is een combinatie van olie en was en wordt in twee lagen aangebracht. Het heeft een natuurlijke uitstraling en is slijtvast. U kunt kiezen uit een matte en een glanzende variant. De vloer wordt waterafstotend en is plaatselijk bij te werken. Hardwax is gebaseerd op natuurlijke plantaardige oliƫn en laat het hout ademen. De vloer is eenvoudig te onderhouden door dweilen met cleaner en water en een maal per jaar is groot onderhoud gewenst in de vorm van grondig reinigen en nieuwe waxlaag aanbrengen.